Exclusief interview met Geert Wilders over Nexit

Binnenland den haag, 21-6-2016, tweede kamer, geert wilders Geert Wilders Portret Geert Wilders bij Brexit verhaal.

Exclusief interview met Geert Wilders over Nexit

Met PVV stemmen over Nexit van de |Reportage| Telegraaf.nl

Terwijl het Nederlandse kabinet zijn adem inhoudt over een mogelijke Brexit, hoopt PVV-leider Geert Wilders juist van harte dat de Britten morgen besluiten de EU te verlaten. Als het Verenigd Koninkrijk daar ’ja’ tegen zegt, vindt Wilders dat Nederland ook alles op alles moet zetten om de unie de rug toe te keren. De Telegraaf sprak met misschien wel de grootste niet-Engelse pleitbezorger van een Brexit.

U dringt zeer op een Brexit aan. Wat heeft de PVV-kiezer aan een Brits vertrek uit de EU?

Heel veel. Ik denk dat de kiezer graag een sterk en soeverein Nederland wil. Wij willen de baas zijn over ons eigen land, over onze eigen grenzen, en over ons eigen geld. Een Brexit zal natuurlijk een enorme stimulans zijn voor heel veel Europese volkeren en landen om een vertrek uit de EU te overwegen. En als er geen Brexit komt is het zeker niet voorbij, want die geest gaat nooit meer terug in de fles. In de laatste peiling zie je niet voor niets dat de helft van Nederland wil dat we de EU verlaten.

Welk Nederlands belang is er mee gediend als onze bedrijven bij een Brexit straks moeilijker zaken kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk?

Dat is allemaal bangmakerij. Dat hebben we in ons rapport uit 2014 over een Nederlands vertrek uit de EU, een Nexit, laten zien. Ook Groot-Brittannië zal gewoon toegang krijgen tot de interne markt van Europa en vrijhandelsverdragen met Europa kunnen sluiten. Ik geloof dat de Britten de derde handelspartner van Frankrijk en Duitsland zijn. Als deze landen geen handel meer met het Verenigd Koninkrijk kunnen drijven, lijden ze meer pijn dan de Britten zelf. Daarom is het ook goed dat Nederlanders zien dat het licht echt niet uitgaat of dat er oorlog komt in Groot-Brittannië. Kijk naar Zwitserland. Dat land had eerder dan de EU vrijhandelsverdragen met China en Japan, omdat de 28 EU-landen het onderling niet eens werden. Toegegeven, de eerste jaren zal een vertrek uit de EU geld kosten, maar na drie jaar is er winst.

U schrijft de Europese Unie volledig af, terwijl anderen juist de voordelen voor zaken als economie en veiligheid aanvoeren. Kunt u eens een voordeel van de EU noemen?

Nee.

Meent u dat serieus, meneer Wilders?

Wel… zoals de EU ooit is begonnen. In 1952, als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Dat was echt een economische samenwerking. Daar ben ik heel erg voor. Maar de Europese Unie is van een economisch project een politiek project geworden. Daar ben ik tegen. Ik ben voor het herstel van de natiestaat. Voor het herstel van soevereiniteit.

Maar laten we eens kijken naar veiligheid. Als onze diensten informatie hebben over iemand die uw Britse bondgenoot Nigel Farage iets aan wil doen, dan lijkt het nogal onhandig om niet meer in EU-verband samen te werken?

Zeker. Maar dat kan ook zonder lid te zijn van de Europese Unie. Er worden ook veiligheidsverdragen met niet-Europese landen gesloten. Landen in Zuid-Amerika werken ook samen, zonder dat ze een politieke unie hebben. Net als in Azië.

In Europees verband is dat toch veel handiger?

Nee. Want wij zijn niet meer de baas. We hebben een hele hoop vetorechten ingeleverd. En de rechten die we nog wel hebben, durven we niet te gebruiken. We worden dan ook niet bestuurd door Thatchers maar door Ruttes! Nog een extra reden om er snel vanaf te stappen!

Heeft u niet gewoon heel makkelijk praten? U draagt geen verantwoordelijkheid en staat straks niet in Brussel om met de consequenties voor Nederland om te gaan?

Weet u, we hebben dat rapport over de gevolgen van een Nexit al jaren geleden laten maken. Dat is echt niet omdat er nu verkiezingen zijn. Ik ben er van overtuigd dat dit in het Nederlands belang is en we weer soeverein worden. Thema’s als asiel en migratie zijn niet te regelen in de Europese Unie. Dat hebben we gemerkt toen we het eerste kabinet van Rutte gedoogden. We zijn er in die twee jaar achter gekomen dat er niets te regelen viel. Minister Leers van Asielzaken kon heel Europa rondtrekken op zoek naar steun, maar het werd duidelijk dat niets zonder een meerderheid met andere landen lukte.

Zo werkt democratie…

Stelt u zich eens voor dat iemand tegen u zou zeggen wie er in úw huis binnen moet worden gelaten en wanneer die weer weg gaat?! U zou dat nooit accepteren. We hebben in Rutte-I gezien dat we daar als land zelf niet meer over gaan. Een meerderheid in Europa kan alles tegenhouden. Daarom moeten we weer een soeverein land worden. Het is in het Nederlands belang dat we de EU verlaten. Mensen moeten zich niet bang laten maken door mensen als commissie-voorzitter Juncker, de Britse premier Cameron en Mark Rutte. Uit de Europese Unie dus!

U wilt na een ja-stem voor een Brexit gelijk een referendum over een Nexit, een Nederlands vertrek uit de EU. Kan dat überhaupt wel?

Tenzij er een klein wonder gebeurt, zal daar inderdaad niet onmiddellijk een meerderheid voor zijn. Maar ik voorspel u: dit wordt één van de belangrijkste thema’s in de Nederlandse verkiezingscampagne. Na een Brexit zal ook in heel veel landen in Europa de roep om een exit uit de EU toenemen. Een stem op de PVV is een stem voor een Nederlands referendum over een Nexit.

De verkiezingscampagne is voor u dus al begonnen. Daarmee klinkt dit ook als een verkiezingsbelofte.

Ik kan niet beloven dat we morgen de EU zullen verlaten. Tenzij we 76 zetels halen. Wat ik wel kan beloven, is dat een referendum zoals er in het VK is geweest, voor ons een ontzettend belangrijk punt wordt. Wij willen sowieso met voorstellen komen om veel meer volksraadplegingen te doen. Dat wordt ook een belangrijk onderdeel van ons verkiezingsprogramma: meer referenda.

U heeft in 2010 ook van alles beloofd over de pensioenleeftijd op 65 houden en die belofte ging de dag na de verkiezingen het raam uit. Wie zal uw belofte serieus nemen?

Oké, dat is een hele faire vraag. Als mensen willen dat ze iets te vertellen hebben over een vertrek uit de EU, dan beloof ik dat wij een referendum daarover als een belangrijk punt in zullen brengen. Ik kan niet beloven dat we ook uit de unie gaan, want daar hebben we anderen voor nodig. Maar de eis dat we daar een referendum over houden, vind ik een hele redelijke, zeker als we een hele goede uitslag met de verkiezingen boeken.

Bron: De Telegraaf

[sdonations]1[/sdonations]