Nieuwe PvdA-leider Asscher daagt rechts uit

Lodewijk Asscher de pisvlek van de PvdA wil de trots op Nederland heroveren op rechts. Hij richtte zijn pijlen na zijn overwinning in de lijstrekkersverkiezing onmiddellijk op zijn „werkelijke tegenstanders”: Rutte en Wilders. Alleen de PvdA zorgt er volgens hem voor dat „iedereen trots kan zijn op Nederland.”

Asscher wil „met een boodschap van saamhorigheid” voorkomen dat het bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat tussen rechts en rechtser. De PvdA moet een alternatief bieden voor de VVD van premier Mark Rutte, „die vindt dat je het maar in je eentje moet zien te rooien” en voor de „zondebokpolitiek” van de PVV, die enkel verdeeldheid zou zaaien. Hij belooft een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving, die „streng is én liefdevol.” „We moeten minder schreeuwen en meer luisteren”, zei hij.

De kersverse lijsttrekker staat voor de zware taak de PvdA weer nieuw elan te geven in de aanloop naar de Kamerverkiezingen van 15 maart. In de peilingen haalt zijn partij al geruime tijd hooguit een tiental zetels. Asscher trok vrijdag meteen van leer, met opnieuw een pleidooi voor strengere regels voor Oost-Europese werknemers om verdringing tegen te gaan. De PvdA zal hopen dat de campagne, die voorlopig veel gaat over wat het betekent om Nederlander te zijn, zich goed leent voor Asschers nadruk op waarden, fatsoen en eerlijk delen.

De vicepremier nam de afgelopen maanden al afstand van de VVD, waarmee hij nu nog samenwerkt. Die spagaat kan hem nog parten spelen in de verkiezingscampagne die wacht. Het valt de PvdA niet mee de samenwerking met de VVD, de natuurlijke vijand, te verdedigen.

Asscher bleek vrijdag de steun te hebben gekregen van 54,5 procent van de PvdA-leden die een stem hebben uitgebracht in de lijsttrekkersverkiezing. Samsom kreeg 45,5 procent. Van de ruim 40.000 leden bracht 62 procent een stem uit.

Samsom trok zijn conclusies uit zijn nederlaag en kondigde aan maandag op te stappen als fractievoorzitter. Asscher betreurt dat en bezweert dat Samsom had kunnen aanblijven, maar heeft respect voor diens beslissing.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra feliciteerde Asscher na diens overwinning, maar had vooral warme woorden voor Samsom. Zijlstra noemde het „spijtig dat een periode waarin hij zich zo heeft ingezet voor het land en zijn partij zo eindigt.” Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sprak zijn respect uit voor de „betrokken collega” Samsom. Hij feliciteerde Asscher hartelijk, net als GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die nam vast een voorschot op „een spetterende campagne en een progressief kabinet.”

Bron: De Telegraaf

var smartDonationsRootPath=”http://www.geenaangifte.nl/wp-content/plugins/smart-donations/?utm_source=rss&utm_medium=rss”;
var smartDonationsSandbox=”n”;
var smartDonationsIPNUrl=”http://www.geenaangifte.nl/?sd_ipn_trigger=1&utm_source=rss&utm_medium=rss”;

if(!window.smartDonationsItemsToLoad)
window.smartDonationsItemsToLoad=new Array();;
window.smartDonationsItemsToLoad.push({‘options’:{“smartDonationsType”:”slider”,”donation_provider”:”paypal”,”campaign_id”:”0″,”donation_currency”:”EUR”,”donation_description”:”Wij willen je heel erg bedanken voor het steunen van onze pagina. “,”selectedCountry”:”nl_NL”,”smartDonationText”:”Vind je onze pagina te gek? Doneer dan nu en steun ons!”,”smartDonationDonationText”:”Bedrag (EUR)”,”smartDonationsMinValue”:”5″,”smartDonationsMaxValue”:”150″,”smartDonationsDefaultValue”:”5″,”smartDonationIncrementOf”:”1″,”smartDonationAllowedValues”:””,”cmd”:”_donations”,”item_name”:”Wij willen je heel erg bedanken voor het steunen van onze pagina. “,”business”:”info@geenaangifte.nl”,”lc”:”nl_NL”,”no_note”:”0″,”currency_code”:”EUR”,”bn”:”PP-DonationsBF:btn_donateCC_LG.gif:NonHostedGuest”,”bn”:”Rednao_SP”,”custom”:”0″,”notify_url”:”http://geenaangifte.nl?sd_ipn_trigger=1&utm_source=rss&utm_medium=rss”,”return”:”http://geenaangifte.nl/donatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss”,”amount”:”5″,”styles”:{“SmileStrokeColor”:”000000″,”SmileFillColor”:”FFFFFF”,”smartDonationsSliderTable”:”border-style: none;margin: 0;text-align: center;width: auto;margin: auto;”,”smartDonationsSliderTd”:”border-style:none;padding:0;margin:0;”},”returningUrl”:”http://geenaangifte.nl/donatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss”},’element’:’donationContainer95142562′});

Source: Geenaangifte.nl